Även krävande former kan ytbehandlas med uretan

Ytbeläggning

När en produkt ska hålla för hårt slitage kan den besprutas med en yta av uretan. Polyuretanbeläggningen skyddar mot friktion (sand, jord, grus, andra partiklar), fukt och vatten, olja, kemikalier samt mot korrosion.

Den sprutbara polyuretanbeläggningen följer produktens former och passar för ytbehandling av de flesta material. Därför kan produkten ha nästan vilken form som helst. Ytan som besprutas kan också vara stor – sprutning är en snabb metod för att skydda produkten och göra den klar för användning. Rör kan också ytbehandlas invändigt med hjälp av SMH-Uretans specialutrustning. Sprutning ger en tät och sömlös yta redan med en ytbeläggning som är några millimeter tjock. Ytbehandlingen kan göras antingen i SMH-Uretans lokaler eller i kundens lokaler med hjälp av vår mobila sprututrustning.

Gjutning möjliggör högre materialhållfasthet. Då används formar, och då kan produktens yta även förses med mönster. Vi kan tillverka produkter med relativt många olika hållfasthetsgrader. Polyuretanbeläggningar som tillverkas genom gjutning används t.ex. för invändiga ytor i axelkapslar som utsätts för vatten och temperaturväxlingar.

CASE

Lok

VR:s SR2-lok måste utstå ständigt växlande väderförhållanden: kyla och värme, vatten och snö. SMH-Uretan har planerat och genomfört en reparation av sprickor och vattenskador på lokens glasfiberfronter. Övre delen av vindrutorna besprutades också med polyuretan. Tack replica horloges kopen vare denna reparation blev loken mer hållbara och ökade deras livslängd. Serviceintervallen för de lok som har reparerats med denna metod kan också förlängas, vilket ger besparingar.

SMH-Uretan: pinnoitettu työkoneen istuin

Säten i arbetsmaskiner

Arbetsmaskiners säten utsätts ständigt för hårt slitage. Ett säte som har ytbehandlats med SMH-Uretans polyuretan håller betydligt längre än ett vanligt sätesmaterial. Mattorna inne i arbetsmaskinen kan också tillverkas av polyuretan. De kan antingen sprut- eller gjuttillverkas.

Tekniska egenskaper hos
polyuretanmattor och ytbeläggningar

Tjocklek: min. 1,5 mm, max 6 mm
Ytstruktur: normalt skrovlig, sprutstrukturerad
Tillsatsmaterial som förbättrar fästet kan användas, t.ex. aluminium
Kan också tillverkas som antistatisk
Töjning vid brott: 300–500 %
Elastiskt material
Hårdhet: 75–92 Shore A
God kemikaliebeständighet
Temperaturbeständighet: -40 °C–+80 °C